MATEN

Maten är en central roll i den förändringsresa Funktionskrafts program innebär. För vissa kommer det att vara en större förändring och för andra en mindre. En enkel sammanfattning är att maten består av en nyttig blandkost. Maten består av hälsosam och god mat lagad på råvaror utan tillsatser. Det innebär att merparten av all mat som finns i förpackningar inte används med vissa undantag. Väljer du ekologiska och närodlade råvaror och djur från lokala gårdar är det allra bäst men inget krav.

Vad ingår i kosten då? Det enklaste är att beskriva det som inte ingår vilket i stort är:

 

  • Tillsatt socker

  • Processade vegetabiliska oljor som rapsolja, majsolja, solrosolja, sojaolja 

  • Processad mat dvs färdiglagade maträtter som köps i förpackningar 

  • Spannmål (havre, vete, korn, råg)

  • Ris, pasta, bröd och potatis

  • Alkohol

Du lagar själv maten och använder riktiga råvaror istället för halvfabrikat. Enkelt kan sägas att du använder mat med minimal innehållsförteckning. Principen är att du reducerar mängden kolhydrater rejält eftersom dom är en ”variant” på socker. De kolhydrater du äter kommer i huvudsak från grönsaker och av dessa äter du i princip alla tänkbara med vissa få undantag och begränsningar som tex sojabönor som inte används. Nästa steg är att du ökar mängden proteiner och dessa finns i t.e.x. kött, (både nöt och gris), vilt, fisk, skaldjur, fågel, ägg, mejeriprodukter som ost och keso . Du ökar andelen hälsosamma fetter i din kost och dessa finns i olivolja, avokadoolja, kokosolja och i mejeriprodukter som smör och grädde. Du kompletterar med frukt, bär och nötter i mindre mängder.

 

Sen behöver du se över mängden mat du stoppar i dig. Hur mycket din kropp behöver har mestadels att göra med hur mycket du rör på dig (tränar) och hur mycket muskelmassa du vill utveckla. I programmet får du anvisningar om vilka mängder du skall äta och du kommer också kunna anpassa en aning efter både dina förutsättningar och dina mål.

Varken kaloriräkning eller kontroll av din vikt ingår i programmet. Anledningen att du inte kommer att använda vågen är att den är ett mycket trubbigt instrument för att mäta din hälsa. Om vi jämför två olika personer tex så kan den ena ha gått ner 5 kg i muskelmassa och 5 kg i fettmassa medan den andra har gått ner 8 kg i fettmassa och ökat 2 kg i muskelmassa. På vågen skulle det så se ut som att den första personen lyckats "bättre" då vikten totalt sett minskat med 10 kg jämfört med den andra som "bara" minskat med totalt 6 kg. Vi vill dock inte bli av med muskelmassa då den är bra för massa saker i kroppen. Det fiffiga med att träna och bygga muskelmassa är att dessa muskler sen kommer att använda ditt överskott av fett på kroppen som ”bränsle” och med större muskelmassa blir du även mindre känslig för att senare gå upp i fettmassa igen. Dom fungerar lite som en framtida buffert och skydd mot onödig övervikt. Dessutom skyddar dom dig mot sjukdomar och dom gör dig mer funktionell i vardagen. 

Nedan några exempel på luncher och middagar. Observera att vissa av dessa kan komma att ersättas av andra i programmet och nedan skall därför ses som exempel. Istället för potatis och ris använder du tex sötpotatis, morötter och rödbetor som alla är exempel på lite sötare (kolhydratrikare) livsmedel. Som frukostar kan du också äta grekisk yoghurt med bär och nötter, gröt på quinoa, leverpastej på ryvitabröd och kokt ägg och kaffe eller te. Som mellanmål äter du tex en smoothie på frukt och mandel eller kokosmjölk eller grekisk yoghurt med lite kakao i - supersmarrigt. 

Maträtter och recept på dessa får du tillgång till i din onlinegrupp som du släpps in i cirka en vecka före start av programmet. I Handboken som du också får tillgång då finns även förklaringar till varför kosten är sammansatt som den är ett särskilt avsnitt om kostlära så att du får en förståelse varför du skall du äta enligt programmet.

TRÄNINGEN

Du utför nån form av träning alla dagar i veckan förutom minst en som är vilodag. I din onlinegrupp får du veckovis tillgång till det träningsprogram du skall köra för den aktuella veckan och i detta ingår att du skall filma minst ett par av dessa pass och lägga ut i onlinegruppen. Nedan några exempel på träningspass varav ett är ett av de första jag själv utförde för cirka ett år sen. Du får själv lista ut vilket av dom det är ;-)

Obs! Filmklippen gör sig bäst på en dator eller platta.